Hardware, software, internet, gadgets

Appeltje + L

Door Reb87 op maandag 23 maart 2009 17:15 - Reacties (9)
Categorie: Tech, Views: 4.939

Als ICT'er wordt je al met de paplepel ingegoten dat je altijd je computer moet locken voordat je weg gaat. Na ruim 5 jaar bezig te zijn geweest in de ICT wereld is deze gewoonte dan ook blijven hangen. Sinds een aantal maanden gebruik ik weer een Mac. Ik heb een haat liefde verhouding met Apple computers. Ja ze zijn mooi, ja het OS is gaaf, maar jeetje wat voel ik me toch vaak beperkt. Om het jaar koop ik voor mezelf altijd weer een nieuw systeem. De afgelopen jaren was dit de ene keer een Mac, de andere keer een pc.

Nu gebruik ik deze Mac al weer een aardige tijd en heb zo mijn eigen dingetjes ingesteld en gevogeld om de Mac ervaring voor mij, iemand die toch iets meer weet dan de huis tuin en keukengebruiker, aangenamer te maken. Zoals aan het begin van deze post al verteld gebruikte ik onder Windows altijd de lock mogelijkheid. Dit wilde ik dan ook graag op mijn Mac terug zien. Helaas bied Mac OS X niet echt een oplossing. Het meest voor de hand liggende was een screensaver instellen met daarop wachtwoord beveiliging. Deze oplossing vond ik echter niet geweldig. Ik heb namelijk een Imac, dus als ik bijvoorbeeld iets wil downloaden en ondertussen weg wil, dan blijft het scherm constant aan op een screensaver. Ik heb niet alleen een hekel aan screensavers, maar ook energiebewuste ouders die dan gelijk beginnen te zeuren. ;) De oplossing? Een manier om mijn scherm uit te zetten en te locken. Leuk! Maar hoe heb ik dit gerealiseerd?

Allereerst ben ik gaan zoeken naar een manier om het scherm uit te kunnen zetten. Ik vond een simpele app die zodra deze geactiveerd wordt het scherm in slaapstand zet.

Sleep Display 1.0: Download

Maar hoe kon ik dit nou combineren met de wachtwoordbeveiliging die een screensaver bied? Heel simpel, maak van Sleep Display een screensaver! Dit heb ik gedaan met Scriptsaver. Deze screensaver geeft de mogelijkheid een Applescript te starten.

Scriptsaver 2.8: Download

Na Scriptsaver te hebben geÔnstalleerd heb ik snel een simpel activatie script gemaakt:


AppleScript:
1
tell application "SleepDisplay" to activateDit bestand heb ik SleepDisplay.scpt genoemd en geplaatst in de map "/System/Library/Sleep Display/" samen met SleepDisplay.app. Daarna heb ik aangegeven in Scriptsaver waar het applescriptje te vinden was.

http://i641.photobucket.com/albums/uu133/Benjaminr87/scriptsaver.png

Nu was het screensaver gedeelte bijna in orde. Alleen nog even instellen dat een wachtwoord vereist is voor het unlocken van de Mac. Deze optie vind je bij: "System preferences" -> "Security" -> "Require password to wake this computer from sleep or screen saver". Vink ook gelijk "Disable automatic login" aan.

In principe werkt alles nu. Echt wilde ik ook graag de mogelijkheid om bijvoorbeeld appeltje + L te gebruiken om mijn Mac dan ook echt te locken. Dit is mij helaas nog niet gelukt. Ik gebruik daarom nu de Keychain om de Mac te locken. Om dit in te stellen ga je naar "Ultilities" -> "Keychain access". In Keychain ga je naar "Preferences" en vink je "Show status in menu bar" aan. Je ziet nu een slotje rechtsboven in beeld verschijnen. Klik op het slotje gevolgd door "Lock screen" en voila, je Mac is gelocked en het scherm staat uit. :)

http://i641.photobucket.com/albums/uu133/Benjaminr87/screenlock.png

WMA's converteren op een Mac

Door Reb87 op maandag 16 maart 2009 22:51 - Reacties (6)
Categorie: Tech, Views: 4.918

Bij de overstap van Windows naar Mac OS X nam ik een hele zooi wma's mee. Niet wetende dat je die niet onder Itunes af kon spelen heb ik mijn hele muziek map geÔmporteerd. Onwetend als ik was had ik vaak het gevoel van "Huh, dat nummer had ik toch ook?!", maar kon het nummer dan niet vinden. Totdat er op een dag eindelijk eens een lichtje ging branden.

Na er eindelijk achter te zijn gekomen dat wma's simpelweg niet werden afgespeeld ben ik op zoek gegaan naar een manier om dit wel voor elkaar te krijgen. Flip4Mac leek me de oplossing, maar helaas, dit programma gaf mij niet de functionaliteit die ik zocht. Na uiteindelijk de zoektocht naar een wma afspeel mogelijkheid te hebben gestaakt ben ik gaan zoeken naar een converter om dan maar al mijn wma's om te zetten.

Voor Windows had ik een dergelijke converter zo kunnen vinden, maar voor Mac was dit toch wat lastiger. Uiteindelijk heb ik een tool gevonden die allerlei bestanden kan converteren, waaronder wma. Het mooiste aan deze tool is dat hij gratis is. Wel elke keer als je opstart de melding of je de "pro" versie al hebt bekeken, maar verder geen gezeur. Ik wilde jullie deze tool niet onthouden en zo een mogelijke zoektocht besparen!

http://www.nch.com.au/switch/

Zo, dat was mijn eerste post. Niet de meest interessante, maar moest toch iets verzinnen om de layout en mogelijkheden te testen :p