Appeltje + L

Door Reb87 op maandag 23 maart 2009 17:15 - Reacties (9)
Categorie: Tech, Views: 4.931

Als ICT'er wordt je al met de paplepel ingegoten dat je altijd je computer moet locken voordat je weg gaat. Na ruim 5 jaar bezig te zijn geweest in de ICT wereld is deze gewoonte dan ook blijven hangen. Sinds een aantal maanden gebruik ik weer een Mac. Ik heb een haat liefde verhouding met Apple computers. Ja ze zijn mooi, ja het OS is gaaf, maar jeetje wat voel ik me toch vaak beperkt. Om het jaar koop ik voor mezelf altijd weer een nieuw systeem. De afgelopen jaren was dit de ene keer een Mac, de andere keer een pc.

Nu gebruik ik deze Mac al weer een aardige tijd en heb zo mijn eigen dingetjes ingesteld en gevogeld om de Mac ervaring voor mij, iemand die toch iets meer weet dan de huis tuin en keukengebruiker, aangenamer te maken. Zoals aan het begin van deze post al verteld gebruikte ik onder Windows altijd de lock mogelijkheid. Dit wilde ik dan ook graag op mijn Mac terug zien. Helaas bied Mac OS X niet echt een oplossing. Het meest voor de hand liggende was een screensaver instellen met daarop wachtwoord beveiliging. Deze oplossing vond ik echter niet geweldig. Ik heb namelijk een Imac, dus als ik bijvoorbeeld iets wil downloaden en ondertussen weg wil, dan blijft het scherm constant aan op een screensaver. Ik heb niet alleen een hekel aan screensavers, maar ook energiebewuste ouders die dan gelijk beginnen te zeuren. ;) De oplossing? Een manier om mijn scherm uit te zetten en te locken. Leuk! Maar hoe heb ik dit gerealiseerd?

Allereerst ben ik gaan zoeken naar een manier om het scherm uit te kunnen zetten. Ik vond een simpele app die zodra deze geactiveerd wordt het scherm in slaapstand zet.

Sleep Display 1.0: Download

Maar hoe kon ik dit nou combineren met de wachtwoordbeveiliging die een screensaver bied? Heel simpel, maak van Sleep Display een screensaver! Dit heb ik gedaan met Scriptsaver. Deze screensaver geeft de mogelijkheid een Applescript te starten.

Scriptsaver 2.8: Download

Na Scriptsaver te hebben geÔnstalleerd heb ik snel een simpel activatie script gemaakt:


AppleScript:
1
tell application "SleepDisplay" to activateDit bestand heb ik SleepDisplay.scpt genoemd en geplaatst in de map "/System/Library/Sleep Display/" samen met SleepDisplay.app. Daarna heb ik aangegeven in Scriptsaver waar het applescriptje te vinden was.

http://i641.photobucket.com/albums/uu133/Benjaminr87/scriptsaver.png

Nu was het screensaver gedeelte bijna in orde. Alleen nog even instellen dat een wachtwoord vereist is voor het unlocken van de Mac. Deze optie vind je bij: "System preferences" -> "Security" -> "Require password to wake this computer from sleep or screen saver". Vink ook gelijk "Disable automatic login" aan.

In principe werkt alles nu. Echt wilde ik ook graag de mogelijkheid om bijvoorbeeld appeltje + L te gebruiken om mijn Mac dan ook echt te locken. Dit is mij helaas nog niet gelukt. Ik gebruik daarom nu de Keychain om de Mac te locken. Om dit in te stellen ga je naar "Ultilities" -> "Keychain access". In Keychain ga je naar "Preferences" en vink je "Show status in menu bar" aan. Je ziet nu een slotje rechtsboven in beeld verschijnen. Klik op het slotje gevolgd door "Lock screen" en voila, je Mac is gelocked en het scherm staat uit. :)

http://i641.photobucket.com/albums/uu133/Benjaminr87/screenlock.png

Volgende: WMA's converteren op een Mac 03-'09 WMA's converteren op een Mac

Reacties


Door Tweakers user swtimmer, maandag 23 maart 2009 17:37

Je kan toch gewoon aangeven dat het scherm naar 5 minuten uitgaat als die op screensaver staat?

Ik heb een hotcorner gemaakt voor mijn screensaver. even een paar seconden de muis in die hoek en de screensaver vliegt aan. Werkt voor mij goed genoeg.

Door Tweakers user Roelant, maandag 23 maart 2009 17:48

* Roelant met swtimmer. Ik heb inderdaad ook een hotcorner ingesteld voor m'n screensaver. :)

Door Tweakers user Reb87, maandag 23 maart 2009 18:05

@Swtimmer & Roelant: Dit is inderdaad ook een optie, maar vond dit fijner omdat dan direct mijn scherm uit staat. Bovendien heb ik mijn screensaver ingesteld zodat hij nooit uit zichzelf geactiveerd wordt, dus wachten op een scherm dat uitgaat is er dan niet bij volgens mij (kan me vergissen hoor ;) ).

[Reactie gewijzigd op maandag 23 maart 2009 18:05]


Door Tweakers user .NCK, maandag 23 maart 2009 18:27

Er bestaat ook een hot corner voor "sleep display"... het is dan wel geen toetsen combinatie maar het werkt prima!

Door Tweakers user Robin, maandag 23 maart 2009 18:36

Ik gebruik voor het locken van de MacBook Pro een kleine widget genaamd Locker. Dubbelklik daarop en je laptop lockt zichzelf. Erg handig en snel :)

http://bluecouch.com/locker/

Door Tweakers user endless, maandag 23 maart 2009 19:03

Ik gebruik net als Roelant de hotcorner, werkt perfect als je je scherm snel wilt locken! :) Echter is dat wel de screensaver en niet dat het scherm uitgaat inderdaad.

Door Tweakers user JottemJ, maandag 23 maart 2009 19:45

Met de mensen boven mij... als je nog koeler wilt zijn, dan moet je via bluetooth je mac locken en unlocken :9 Zie hier voor meer info

Door Tweakers user Reb87, maandag 23 maart 2009 19:58

@.NCK: Helaas vergrendeld deze oplossing het scherm niet...

@Robin: Interessante oplossing! Alleen op een Imac zit helaas geen knopje om het scherm uit te zetten. ;)

@JottemJ: Dit ziet er interessant uit! Bedankt voor de link.

Ik heb overigens al veel opties geprobeerd (hot corners, slaapstand etc.). De combinatie van je scherm direct uitzetten en vergrendelen ben ik nog niet tegen gekomen. Mocht er een simpelere oplossing zijn dan mijn nogal omslachtige manier, laat het me dan weten! :)

[Reactie gewijzigd op maandag 23 maart 2009 20:00]


Door Tweakers user ferrybouwman, maandag 23 maart 2009 20:05

Je kan het ook doen door een hotcorner in te stellen om een screensaver te activeren, waarna je shift+ctrl+eject drukt om het scherm uit te zetten.

Reageren is niet meer mogelijk